Inleiding

Bill Black & Joe Cuoghi

Als ik verbannen zou worden naar een onbewoond eiland, een platenspeler en platen van maar één artiest of groep zou mogen meenemen, dan zou ik niet lang hoeven na te denken.
Ik zou de muziek van mijn favoriete instrumentale groep aller tijden, Bill Black's Combo, meenemen.

Instrumentale opnamen hebben altijd mijn voorkeur gehad. Zang vind ik soms een overbodig element in de muziek, zonder zang kan muziek vaak essentiëler en échter klinken.

Eerst maakte ik kennis met de gitaarsound van de Engelse Shadows, van daaruit kwam ik bij de Amerikaanse gitaarvirtuozen The Ventures terecht, vervolgens - door mijn fascinatie voor drums - bij de zeer virtuoze rock & roll drummer Sandy Nelson en uiteindelijk mocht ik van het ultieme instrumentale muziekgenot genaamd Bill Black's Combo snoepen.

BBC Plays Chuck Berry

De allereerste plaat die ik van Bill Black tegenkwam was de LP “Bill Black's Combo Plays Chuck Berry” op het Engelse London label. Het moet de naam van Chuck Berry in de titel geweest zijn die deze langspeelplaat in 1964 in de Almelose platenwinkel van mijn toenmalige baas deed belanden. En om diezelfde reden legde ik hem op de draaitafel, raakte meteen volledig in de ban van de muziek en was voorgoed adept van Bill Black's Combo geworden.
De LP heb ik sinds 1964 ontelbare malen gedraaid, en is desondanks nog altijd in perfecte staat.

Oproep

Omdat we hier uitgebreid aandacht willen gaan besteden aan Bill Black's Combo en het "Hi"-label (tot aan plusminus 1970), vragen we u om medewerking.
Als u informatie hebt over Bill Black's Combo en het "Hi"-label dat niet algemeen bekend is of hier ontbreekt, dan willen we dat heel graag van u horen.
De informatie kan gaan over de artiesten van het Hi-label, de platen van de groepen, live-optredens, bijzondere foto's etc.
Ook zijn we geïnteresseerd in singles, EP's en LP's van het Hi-label (ook uitgaven op andere labels zoals London), die u misschien te koop hebt of kwijt wilt.

Call for help

Because we will create here an extensive source of information about Bill Black's Combo and the "Hi"-label (upto about 1970), we can use any information about the group and the label that is not widely known or missing here.
If you have such information, may it concern artists, records, live-recordings or rare pictures, we really would like to hear from you.
We are also interested in records with Hi-recordings (pre-soul period) that you may have for sale (singles, EP's, LP's) or want to get rid of.

Thanks to:

Theo Rensen, for the 78 rpm additions (26-2-2015)
Ad van Ginneken, for the Jay B. Loyd addition in Other recordings with Bill Black (14-3-2011)
Ad van Ginneken, for the Gene Simmons additions in Other recordings with Bill Black (5-9-2009)
Rien Wisse, for the complete Hi-singles listing (1-2005)
Theo Rensen, for the 78 rpm additions (30-6-2004)
Ad van Ginneken, for additions and support (21-6-2004)
Hans Teljeur, for additions and suggestions (26-2-2004)
Theo Rensen, for the 78 rpm additions (27-10-2003)

Bill Blacks