The “Untouchable Sound”

Let's Twist Her / The Untouchable Sound

Bassist Bill Black had het rockabilly geluid van Elvis Presley in diens begintijd helpen opbouwen, maar de bluesy, swingende en rockende stijl van zijn eigen combo was weer compleet iets anders. In het Engels noemt men het “The Untouchable Bill Black Sound”, de onaantastbare sound. De ongrijpbare sound zou ook een goede omschrijving zijn.
Het heeft een bovenaardse magie, het heeft een aards dansritme, het heeft een solerende saxofoon, een solerende gitarist, een solerende bassist en een buitengewone solerende pianist/organist.

De muziek van Bill Black en zijn Combo is een perfecte samensmelting van veel boeiende en soms tegengestelde elementen in de muziek.
Het is blues, het is boogie woogie, het is rock & roll, het is langzaam, het is snel, het is ingetogen, het is ruig, het is simpel, het is gecompliceerd, het is soft en het is zéér krachtig.

Solid & Raunchy / Movin'

De uitzonderlijk goede pianist heeft een hamerende stijl van spelen, en een even unieke manier van hammondorgel spelen: alsof de toetsen onder stroom staan. Hij raakt de toetsen meestal maar heel kort aan, waardoor het orgel heel eigenaardig gaat klinken. Een staccato manier van spelen die totaal uniek is, er bestaan geen kopieën van. En dat geldt uiteraard voor de totale sound van de groep, het is nooit iemand gelukt het goed te kopiëren.