Elvis en zijn Blues

Elvis Sings The Blues

Citaat uit een bluestijdschrift: “Na de opname van That's All Right in Sam Phillips' studio in Memphis was het snel gedaan met Elvis Presley's vocale bemoeienis met blues en zwarte R&B.”

Degene die dit citaat heeft geschreven weet weinig tot niets af van Elvis. De bluesnummers die Elvis in de studio en live heeft gezongen zijn voor veel doorgewinterde Elvisliefhebbers de hoogtepunten van zijn omvangrijke oeuvre. Het aantal bluessongs die op plaat zijn verschenen is weliswaar - en helaas - aan de geringe kant, maar de kwaliteit is subliem. “The white man with the black voice”komt in de bluesnummers bijzonder tot zijn recht.

Als we That's Alright Mama van Arthur Crudup tot een Elvis bluesnummer rekenen, dan moeten we uit Elvis' SUN-periode ook noemen: Good Rockin' Tonight van Roy Brown, Baby Let's Play House van Arthur Gunter en Mystery Train van Junior Parker. De uitvoeringen van Elvis zijn echter meer Rockabilly dan pure blues te noemen.
Dat ligt anders bij drie Sun-opnamen die pas veel later door RCA op plaat zijn uitgebracht: When It Rains It Really Pours van Billy Emerson (opgenomen in 1954 door zowel Emerson als Presley), Reconsider Baby van Lowell Fulson, opgenomen tijdens een jamsession in 1956 met Jerry Lee Lewis, Johnny Cash en Carl Perkins ("The Million Dollar Quartet") en de bluesversie van I'm Left You're Right She's Gone. Alle drie échte bluesnummers.

When It Rains It Really Pours is door RCA in 1957 opnieuw opgenomen, met als resultaat een veel perfectere, maar niet minder bluesy, versie.
Reconsider Baby is in 1960, na Elvis' terugkeer uit militaire dienst eveneens opnieuw opgenomen, en wordt door velen beschouwd als de allerbeste uitvoering van deze bluesklassieker.
Like A Baby is een dag eerder opgenomen en van even grote klasse.
Beide nummers zijn te vinden op de LP Elvis Is Back.
Van Reconsider Baby is in 1972 een schitterende live-versie opgenomen.
One Night Of Sin (Bartholomew/King) uit 1958 is de ongekuisde versie van One Night, en een krachtige blues.

Hieronder volgt nu eerst een opsomming van de andere bluesnummers die door Elvis zijn opgenomen. Later volgt nog meer informatie over deze songs.

New Orleans
It Feels So Right
A Mess Of Blues
I Feel So Bad
Give Me The Right
Beach Boy Blues
Big Boss Man
Stranger In My Own Home Town
Power Of My Love
My Babe
Got My Mojo Working
Steamroller Blues
Nothingville
Up Above My Head
Saved
I'll Hold You In My Heart ('till I Can Hold You In My Arms)
After Loving You
Guitar Man
Stuck On You
Trouble
Ain't That Loving You Baby
Baby What You Want Me To Do
Merry Christmas Baby
Santa Claus Is Back In Town
Down In The Alley
Tiger Man
I Want To Be Free
What 'd I Say
All I Needed Was The Rain
Hard Luck