Bluesfestival Giethoorn 2004

Bluesfestival Giethoorn 2004 (foto: Dick Waanders)

Echte blues wordt gemaakt door zwarte artiesten. Tijdens déze aflevering van het Giethoornse bluesfestival (21/22 augustus) is er helaas geen enkele zwarte artiest aanwezig.
Er zijn er weliswaar twee gepland geweest, maar die zijn om duistere redenen niet komen opdagen. De vervangende hoofdact op het drijvende podium is volledig blank, maar speelt zondermeer zeer verdienstelijk. Bij vlagen zelfs indrukwekkend en gevoelvol, vervolgens soms weer rockend en swingend. Het algehele nadeel van de band (Doug Jay & The Blue Jays) is voor mij dat ze teveel stijlen beheersen. Daardoor weten ze niet naar een climax toe te werken.

Achteraf dringt het tot me door dat de huidskleur zwart of bruin niet alleen ontbreekt bij de performers, maar ook volledig bij de bezoekers. Voor zover ik het heb kunnen zien is er gedurende de tijd van het festival geen niet-blanke gesignaleerd. 't Is dat er nergens bordjes staan met de tekst “Whites Only”, anders hadden we misschien een vrijheidsstrijder moeten oproepen.
In hoeverre het blanke publiek van invloed is op de sfeer, is niet duidelijk, maar een Engelse bezoekster omschrijft die als “friendly”. En ze is ook zeer onder de indruk van de waterrijke ambiance.