Screamin' Jay Hawkins

Screamin' Jay Hawkins

[12 februari 2000]

Screamin' Jay Hawkins is vandaag overleden. Hij was niet alleen bekend als bluesgigant, ook onder Rock & Roll-liefhebbers genoot hij grote bekendheid.
Screamin' Jay Hawkins (Jalacy Hawkins) overleed op 70-jarige leeftijd in een kliniek bij Parijs, na een spoedoperatie aan een slagadergezwel.
Screamin' had een nogal morbide, stage-act: hij gebruikte allerlei voodoo-achtige attributen zoals doodskoppen, skeletten, kruizen, vleermuizen enz. Maar bovenal had hij de gewoonte om op te komen in een heuse doodskist!

Op het moment dat ik dit stukje typ, hoor ik op de radio Marc Stakenburg van de KRO over de dood van Screamin' Jay Hawkins praten. De discjockey omschrijft Hawkins' bekendste nummer I Put A Spell On You (1956) als een van de allermerkwaardigste popsongs aller tijden. Dan heeft hij waarschijnlijk nooit het nummer Constipation Blues gehoord. De pijn- en braakgeluiden die daarin voorkomen zijn misschien wel het voorbeeld geweest van de latere Sjef van Oekel-pogingen op VPRO-televisie.

Op de meeste platen doet Screamin' Jay Hawkins zijn naam eer aan. Echt een genot om naar Hawkins' muziek te luisteren is het voor mij nooit geweest. Zijn LP's, die lange tijd op de nominatie stonden om uit mijn collectie te verdwijnen, heb ik echter toch maar weer op hun plaats teruggezet.