De Limbo

Edmundo Ros LP

“How low can you go?”

Humor en architectuur gaan zelden samen. Aan de Schumannlaan in Zwolle is er sinds kort een uitzondering op die regel. Op een dwarsbalk tussen twee huizenblokken prijkt het woord LIMBO. En dat is toch echt leuk gevonden. De lat ligt weliswaar wat hoog, terwijl hij bij de limbodans juist zo laag mogelijk moet zijn maar dat mag de pret niet drukken. Helaas is er inmiddels een dik traliehek onder geplaatst, dus moet de limbodanser wel snel zijn, wil hij niet tussen de deuren klem komen te zitten.

The Marketts EP

Rond 1960 werd er de ene dans na de andere uitgevonden: the Fly, the Stroll, the Shimmy, the Hokey Pokey, the Bunny Hop, enzovoort. De Amerikaanse artiest Chubby Checker werd in 1962 wereldberoemd met de Twist. Met het nummer Limbo Rock veroverde hij in 1963 de hitparades en al duurde de rage niet zo lang, de dans is niet vergeten. Tot op heden kun je groepjes limbodansers inhuren voor bruiloften en partijen.

Chubby Checker LP

Voor iedereen die er in 1963 nog niet was: de limbo heeft meer weg van acrobatiek dan van dansen. Twee mensen houden een stok vast waar de danser onderdoor moet dansen. De stok gaat steeds lager. De danser buigt door de knieën en buigt zijn bovenlichaam achterwaarts. De stok gaat al lager en lager. De danser mag de grond niet raken met zijn handen of knieën en uiteraard mag hij ook de stok niet aanraken. Op het laatst hipt hij met kleine sprongetjes onder de stok door. En dat alles op een opzwepend calypsoritme, aangemoedigd door kreten en handgeklap van de omstanders. Het spektakel is helemaal compleet als een brandende stok gebruikt wordt.

The Ventures LP

De limbodans is niet uitgevonden door Chubby Checker. Evenmin was hij de eerste die het nummer Limbo Rock uitbracht. Het Caribische eiland Trinidad is de echte geboorteplaats van de Limbo. Daar was de dans al rond het begin van de 20e eeuw in zwang. Het was oorspronkelijk een begrafenisritueel. De dans symboliseert de moeizame reis van de ziel vanuit het leven naar het hiernamaals. De periode dat de ziel “in limbo” verkeert, dat wil zeggen tussen hemel en hel verkeert, is net zo zwaar en moeilijk als de dans. Amerikaanse toeristen waren in de jaren ‘50 getuige van deze rituelen en deden ze thuis na. Een beroemde danser uit Trinidad, Boscoe Holder genaamd, nam de limbo op in zijn dansvoorstelling. En zo verspreidde de limbo-gekte zich over Amerika en later over Europa. Vooral de film “Where the Boys Are” wakkerde in 1960 het vuurtje aan. Connie Francis speelde een rol in deze film en scoorde een hit met de titelsong.

Limbo Baby single

In 1961 bracht de groep The Champs het nummer Limbo Rock uit. Het nummer heette oorspronkelijk Monotonous Melody. The Champs maakten sinds 1958 furore met voornamelijk instrumentale nummers als Tequila. De Monotonous Melody had een lekker limboritme, het werd ontdaan van zijn tekst en uitgebracht als Limbo Rock. Ook bij andere groepen en artiesten was de limbo populair. Uiteenlopende artiesten als Bo Diddley, drummer Sandy Nelson, the Ventures en Duane Eddy hebben de Limbo Rock of een ander limbonummer op de plaat gezet. Toch begon de belangstelling voor de limbo te tanen. Het vuurtje was al bijna uitgedoofd toen Chubby Checker in 1963 zijn wereldhit had. Limbo Rock werd voorzien van een tekst die overigens niet al te veel om het lijf had. Maar Chubby wist er de wereld mee te veroveren. Ook Nederland was korte tijd in de ban van de limbo en van Chubby die met een Nederlandse schoonheidskoningin trouwde. Chubby doorspekte zijn nummers met de kreet; “How low can you go?” Het record ligt bij een Canadees meisje van 15 dat onder een hoogte van 16 centimeter limbode zonder de stok te raken.
De opkomst van de Beatles maakte een eind aan het limbo-tijdperk. Maar het blijft een dans die tot de verbeelding spreekt.

Aafke de Wijk

Chubby Checker 25 cm. LP