De Twist

Zeg “Twist” en iedereen zegt “Cubby Checker”. Logisch, die is er beroemd mee geworden. Maar heeft hij de Twist bedacht? Nee, dat waren Hank Ballard & The Midnighters.

45-t single

Eigenlijk is de dans met de naam Twist helemaal niet bedacht maar ontstaan omdat je op zand niet goed kunt dansen. In de jaren ’50 toen de surfrage begon, ruilde men de dansvloer voor het strand. En ga maar eens proberen op het strand een dans te doen waarbij je ingewikkelde passen moet maken of moet draaien, dat lukt je niet. Daardoor ontstonden dansen als de Twist, waarbij je ongeveer op dezelfde plaats blijft staan.

Hank Ballard King LP

Hank Ballard (1935-2003) was een jonge Rhytm & Blues-zanger die bij het blanke establishment van de Verenigde Staten geen goede reputatie had vanwege zijn onfatsoenlijke en dubbelzinnige “Work with me Annie” (1954). Ondanks, of misschien dankzij, een boycot van dit nummer door veel radiostations werd het een enorme hit onder de zwarte bevolking. In 1959 toen Hank Ballard en zijn band The Midnighters alweer bijna vergeten waren, slaagden ze er in om met de single “Teardrops on your letter” opnieuw in de belangstelling te komen. Vooral de B-kant van de single zou echter het nodige teweegbrengen. Daarop stond namelijk het nummer “The Twist”. Dit nummer, inclusief de dans, was al lange tijd een onderdeel van hun optreden. Hank Ballard verklaarde later dat hij in 1955 jongeren de Twist had zien dansen, dat was de inspiratie geweest voor dit nummer. “The Twist” trok wel de belangstelling van het publiek maar het was vooral de A-kant die hun een televisieoptreden opleverde.

Twist Im Starclub (single)Jack Hammer single

“Teardrops on your Letter”, geschreven door Syd Nathan, was een zeer emotioneel en droevig liefdeslied. “The Twist” daarentegen was een pittig up-tempo nummer. In die tijd was het wel gebruikelijk om voor de B-kant een heel ander soort nummer te gebruiken met het idee dat als de A-kant niet aan zou slaan, de B-kant misschien nog wat zou kunnen doen. “Teardrops” sloeg echter wel aan en Hank en zijn Midnighters zouden met het nummer optreden in het populaire TV-programma “American Bandstand”. Ze zijn daar om de een of andere reden echter niet verschenen. Tegen de tijd dat ze in een volgend programma alsnog zouden optreden, was Chubby Checker al in dezelfde show verschenen met een bijna identieke maar gekuiste versie van “The Twist”.

Chubby nam het nummer op bij Parkway Records waar ze er in eerste instantie niet veel in zagen. Hij geloofde er zelf wel in en deed erg veel moeite om het nummer te promoten door middel van talloze (televisie-)optredens en interviews. Hij had gelijk, in 1960 werd het een wereldhit.

Twisties Twist en Twistles

Boze tongen beweren dat de mensen die het voor het zeggen hadden met opzet Chubby Checker naar voren hebben geschoven. Hank Ballard had al eens het moreel van de Amerikaanse jeugd bedreigd met zijn dubbelzinnige teksten, en “The Twist” was misschien ook niet helemaal netjes. Chubby Checker daarentegen was het fatsoen zelve, die kon je met een gerust hart op de tieners loslaten..

Zo doe je de twist. Helder uitgelegd!

Gelukkig betekende de populariteit van “The Twist” voor Hank Ballard & The Midnighters een opleving. Ze hadden nog een hele serie hits. Hank Ballard ging na 1965 door als solo-artiest, onder andere met James Brown. Hij bleef tot zijn dood actief als muzikant.

Aafke de Wijk

De Platen

Twist With The Ventures LP

“Twist with the Ventures” is de oorspronkelijke LP van The Ventures, en de voorkant van de hoes is hier gebruikt voor een latere her-uitgave op United Artists.
De volgende Twist-nummers staan erop:
Driving Guitars (Ventures' Twist) - The Twist - Guitar Twist - Opus Twist - Let's Twist Again - Bumble Bee Twist.

Direct nadat de Twist-rage voorbij was, heeft Dolton dezelfde LP her-uitgebracht onder de titel “Dance!” en hebben de “vertwiste” nummers nu de titels:
Driving Guitars - The Twist - Raunchy Guitar - Opus Four - Let's Twist Again - The Wasp.

The Orchids LP

Hank Ballard King LP

Bill Black Combo LP

“Let's Twist Her” van Bill Black's Combo heet op het Engelse London-label “Let's Twist” en is door Hi Records later her-uitgebracht als “Bill Black's Record Hop” en alle toevoegingen “(Twist)” zijn dan geschrapt.

Let's Twist op London

Duane Eddy LP

Bobby Lee Trammell LP

Twist LP

Tommy and the Twisters LP