Sunshine 1968-1982

Als ik mij in 1968 in Hengelo vestig, is de stad geen onbekende voor me. Vele jaren eerder ben ik namelijk mijn carričre als elektronicus gestart bij Radio Nachtegaal. Ik woon dan nog bij mijn ouders in Rijssen en pendel dagelijks op en neer.

Na een periode als dienstplichtige en het '3-DIM-avontuur' in Almelo, treed ik in dienst bij Muziekhandel Tonnema aan de Paul Krügerstraat. Ik ken die muziekhandel dan nog niet en ben eigenlijk op weg naar Muziekhandel Huigens in de binnenstad om daar te solliciteren. Maar aangekomen bij Tonnema denk ik: "Laat ik hier ook maar eens vragen of ze me misschien kunnen gebruiken". En dat blijkt zo te zijn, ik kan meteen blijven.

Country en Rock Club Hengelo

Country en Rock-club

Als muziek- en platenverzamelaar bezoek ik frequent de plaatselijke en regionale platenwinkels en ook de marktkraam van Herman Gierveld, die in tweedehands platen handelt. Tijdens een gesprek met hem blijkt hij een fervente liefhebber van de Country & Western-muziek te zijn en dat er in Hengelo maar bar weinig te beleven valt wat die muziek aangaat. Ik uit mijn eigen ongenoegen over het ontbreken van evenementen waar ik mijn eigen voorliefde kan beleven. En zo is het plan voor de "Country en Rock Club Hengelo" geboren.

Country en Rock Bar in de Cosaaf

Het is 1970 en de plannen krijgen vorm middels artikelen in de regionale kranten en aanmeldingskaarten voor het lidmaatschap. Pas twee jaar later komt de club met een eerste wapenfeit: de Country en Rock Bar in de Cosaaf. De Cosaaf is de kelderbar van het welbekende Cosa Restaurant aan De Markt. De al langer bestaande bar wordt op dinsdag 27 juni 1972 omgedoopt in Country en Rock Bar.
Herman en ik beginnen er met het draaien van platen uit onze eigen rock- en country-collecties. Alle toeren komen aan bod: 78, 45 en 33. Elke avond vanaf 7 uur zijn we in de Country en Rock Bar present. Voor de bezoekers is er een speciale leestafel ingericht waar steeds actuele fanclub- en andere muziekbladen te vinden zijn.

Country en Rock Bar Live

In augustus vinden we het tijd worden voor levende muziek. Herman is goed bekend met de country-zanger Ben Steneker uit Haaksbergen, en besloten wordt om die uit te nodigen voor het eerste concert. Het optreden vindt plaats op zaterdagavond 19 augustus 1972, en is een groot succes. Ik lees in mijn oude agenda: “Opbrengsten: f. 150,--, Uitgaven: f. 150,--, Winst: f. 0,--

Daarna vinden er nog meerdere optredens plaats van boogie woogie-pianist Frits Maters uit Hengelo, het Frits Maters Trio, Ineke en Wiebe, een folk-song duo uit Rijssen, The MarloTwins uit Hengelo (wie kent ze toevallig nog?) met top-tien liedjes, en "Mr. B" (Johan Bijkerk) jazz/boogie-pianist uit Almelo.

Einde van de Country en Rock Bar

De directie van de Cosa vindt het idee zó goed, dat men besluit de organisatie in eigen hand te gaan nemen. Om ons weg te krijgen, dreigt men met het vragen van zaalhuur. Dat is voor ons het sein om de aftocht te blazen. De Country en Rock Bar wordt op 21 oktober 1972 weer opgeheven.

Platenwinkel

Omdat ik eind december 1971 een kwakkelende gezondheid heb en een paar keer in het ziekenhuis beland, laat mijn baas Hennie Tonnema weten mij niet langer in dienst te willen houden. Ik besluit daarop om nooit meer voor een baas te werken en eigen baas te gaan worden.
Op 1 april 1972 open ik samen met Herman Gierveld een platenwinkel aan de Twekkelerweg. Het is een oud pandje met een niet erg aantrekkelijke voorgevel. Ik ga de winkel beheren en Gierveld blijft de markten bezoeken met zijn platenkraam. De naam van de winkel wordt Country en Rock, maar de eerste tijd zijn er allerlei soorten tweedehands platen te koop. In regionale kranten wordt ook zo geadverteerd:
"Dick" Twekkelerweg 101, Hengelo
"Herman" Markten Hengelo, Enschede, Almelo, Oldenzaal

Ik pak de zaken voortvarend aan, want vóór het eind van het jaar bevat de winkel door mijzelf uit Amerika geďmporteerde LP's en 78-toerenplaten in de categorieën Rock & Roll, Country & Western, Jazz, Blues, Instrumentaal en Polka. Voorts worden er recente pop LP's uit Frankrijk geďmporteerd, die tegen lage prijzen worden verkocht.
Naast de muziek is er ook nog de categorie oude munten bij gekomen. De verkoop daarvan zorgt dan voor advertenties als deze:
"˝ cent van f. 2,-- voor f. 1,25".

De Sun-Shine Shop

Later verander ik de naam van de winkel in Sun-Shine Shop. De gevel schilder ik in de SUN-kleuren geel en bruin. De bedoeling is om ook het SUN-label zelf in de volle breedte aan te brengen. De gemeente Hengelo is echter zo 'vriendelijk' om daar een stokje voor te steken. De gele kleur is te opvallend in de ogen van een ambtenaar van de welstandscommissie en moet weer verwijderd worden. Het gekke is dat er in de omgeving meteen gelijksoortige opvallend geschilderde pandjes verschijnen. Ik weiger echter om het mooie geel weer over te schilderen met beige of witte verf, wél toegestande kleuren. Als de gemeente dreigt om zelf het schilderwerk ter hand te gaan nemen - op kosten van mij - besluit mijn medewerker Peter het maar te gaan doen.

De Sunshine Club Hengelo

Advertentie Sun-Shine Klub

In 1973 gaat de Country en Rock Club haar tweede fase in. Met Henk van der Aa van zaal 'n Anninkshook aan de Anninksweg wordt overeenstemming bereikt over het starten van een club waar "pure" muzieksoorten ten gehore gebracht zullen worden. Die muzieksoorten zijn Rock & Roll, Blues, Boogie Woogie en Country & Western.
De naam Country en Rock Club wordt vervangen door een meer aansprekende: SUN-Shine Klub. De bedoeling van deze schrijfwijze is om het Amerikaanse SUN-label te eren. Immers daar is zo'n beetje de hele popgeschiedenis begonnen, met artiesten als Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Johnny Cash en talloze anderen. De opening van de club is op maandag 11 juni 1973, 2e Pinksterdag, met Jaap Dekker First National Boogie Band.

Jaap Dekker in Sun-Shine Klub     Rob Hoeke in Sun-Shine Klub

Als speciale attractie kan het publiek in de pauze kijken naar tekenfilms in het voorcafé. De eerste keer naar een stomme film en de week erop naar een geluidsfilm. Helaas levert dat bezwaar op van de buren die pal naast het café wonen en kleine kinderen hebben.

Op 17 juni treden Toni Macaroni and the Swinging Devils op met een spetterende en 'vette' Rock & Roll show.
Op 24 juni speelt de geweldige Boogie Woogie pianist Rob Hoeke in de Sunshine Club. Rob is een van mijn favoriete pianisten. Als speciale attractie bij alle concerten treedt de Hengelose diskjockey Pel Kotkamp op. Pel en ik zijn al langere tijd vrienden en Pel is ook betrokken bij de organisatie van de club.

Toni Macaroni in Sun-Shine Klub     Dave Travis in Sun-Shine Klub

Op 1 juli komt de Engelse Dave Travis met zijn band Bunter naar Hengelo. Dave staat bekend om zijn veelzijdigheid, hij beheerst zowel Folk-, Country- als Rock-muziek uitmuntend.

Na deze geslaagde concerten volgt er een rustigere periode, ook al omdat veel medewerkers op vakantie zijn. Op de meeste clubavonden is er alleen mechanische muziek te horen.

Verzamelaarsbeurs

Op 30 augustus wordt er een nieuw initiatief van mij verwezenlijkt. Eveneens in de grote zaal van 'n Anninkshook vindt er dan een grote verzamelaarsbeurs plaats. Grammofoonplaten, boeken, stripverhalen, munten, antiek, en verder alles wat er maar te verzamelen valt, kan er die dag gekocht of geruild worden. De eerste keer is het een groot succes, maar de tweede beurs op 27 september valt tegen. Vandaar dat dit mooie initiatief jammerlijk doodbloedt.

Einde van de Sunshine Club Hengelo

Ook de Sunshine Club heeft het moeilijk wat bezoekersaantallen betreft. De pers heeft het dan al over de "Sunset" Club. Op 9 september komt Dave Travis en zijn band nog een keer optreden, op eigen verzoek vanwege de goede sfeer in de club. En op donderdag 20 september verzorgt Dave een speciaal optreden in het kader van het zg. Kermisprogramma. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 september treedt het Apollo Kwartet op, en op zondag 23 september is er de Sun-Shine Disko-Show.
Toni Macaroni and his Swinging Devils komen voor een tweede keer optreden op zondag 30 september, en daarna worden er voorlopig geen bands meer gecontracteerd.
De Hengelose club wordt officieel tijdelijk op non-actief gezet, maar zal nooit meer uit zijn winterslaap ontwaken.

Andere activiteiten

Ik heb geen tijd om bij de pakken neer te zitten, ik heb voldoende andere activiteiten die mijn aandacht en energie vragen. Zo is in mei 1973 de eerste LP op mijn spiksplinternieuwe platenlabel uitgekomen. De naam van dat label is Diwa Records.

Omdat ik al sedert 1969 platen verkoop aan andere verzamelaars over de gehele wereld, richt ik ook een platenverzendhuis op dat gespecialiseerd is in R&R, Blues, Country en Sixtiesmuziek.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is komt er een groothandel voor importplaten en eigen producties. Door al die activiteiten ontstaan er waardevolle contacten met klanten, bedrijven en artiesten over de hele wereld. Steeds meer verzamelaars uit Amerika, Brazilië, Frankrijk, Engeland en Duitsland (om maar een paar landen te noemen) weten het piepkleine winkeltje aan de Twekkelerweg te vinden.

De Sunshine Club Nederland

Op 13 oktober 1973 vindt er de allereerste Rock & Roll Meeting in Tilburg plaats. Omdat die voornamelijk bestaat uit een platenbeurs, mag dit gezien worden als de allereerste platenbeurs van Nederland. Ik raak betrokken bij de organisatie van de Tilburgse bijeenkomsten vanwege mijn ervaring met de Hengelose club, en de Tilburgse initiatiefnemers noemen zich nu Sunshine Club Tilburg. Daarnaast komen er in andere plaatsen Sunshine Clubs, die deel uitmaken van de Sunshine Club Nederland. De Hengelose club werpt dus zijn vruchten af buiten Twente.
Om het succes van de Tilburgse club te vergroten, boek ik voor eigen risico en rekening Toni Macaroni and his Swinging Devils voor de volgende bijeenkomst, een half jaar later. De band - die trouwens heden ten dage nog altijd optreedt - is geknipt voor de R&R Meeting, en het succes is onovertroffen.
Door de vele buitenlandse bezoekers heet de meeting dan De Internationale Rock & Roll Meeting, en wordt de bijeenkomst wereldwijd een begrip.

Rock & Roll Magazine

Rock & Roll Magazine

Albert Aalbers uit Oldenzaal leer ik kennen als ik bij zijn Printshop aan de Deldensestraat in Hengelo wat drukwerk wil laten maken. Albert blijkt meteen erg geďnteresseerd te zijn in mijn actviteiten, en hij vertelt ook waarom. Hij is zelf een groot muziekliefhebber - zijn favorieten zijn Buddy Holly en Bob Dylan - en hij gaat het blad Rockville Roaring Sixties drukken. Het blad is een samengaan van Rockville - waar ik jarenlang aan meegewerkt heb - en The Roaring Sixties.
De Amsterdamse redactie gooit echter al na het tweede nummer het bijltje er bij neer en heft het blad plompverloren op.

Dat wordt ze niet in dank afgenomen. Vooral niet door de rock & roll liefhebbers. De telexen en de telefoons gaan dan ook ratelen en iedereen is van mening dat er een rock & roll blad moet blijven bestaan en zo nodig weer moet worden opgebouwd.
Eerder heb ik al wel eens signalen afgegeven bereid te zijn energie te steken in de continuering van het blad, maar ditmaal sta ik niet te springen om de hele rompslomp op mij te nemen. Albert Aalbers weet mij echter over te halen om samen met hem als overnamekandidaten te gaan fungeren. Omdat mijn enige aandeel aan het blad van redactionele aard zal zijn, stem ik er mee in.

Ook onze uitgave, nu genaamd “Rock & Roll International Magazine (v/h Rockville)” heeft door omstandigheden geen lang leven.

Rock & Roll Klub Twente

Rock & Roll Club Twente

In 1981 is het wederom een man uit het drukkersvak met wie ik een zakelijk partnerschap aanga. Het is René Eman van Drukkerij Eman in Hengelo. Ook hij is een echte liefhebber van rock & roll-muziek én hij ziet mogelijkheden om te investeren in Diwa's Record Club.

De Sunshine Klub Hengelo noemen we nu Rock & Roll Klub Twente, en we zijn van plan om weer bands te laten optreden en andere activiteiten te ontwikkelen. We hebben alleen nog geen vaste ruimte om de club te herbergen. Dat verandert als Paul Borghuis van uitgaansgelegenheid "Oal 'n Bond" in Oldenzaal ons vraagt om voor hem een Rock & Roll-club te starten met een maandelijkse frequentie.
Die club gaat van start op 20 maart 1981, met als optredende bands Mac Taple en Billy Wiggle 'n' the Wigglers.