Dixie Aces: Sunset Pictures

Dixie Aces: Sunset Pictures

Er zijn eigenlijk maar drie woorden nodig om deze nieuwe instrumentale CD van de Dixie Aces samen te vatten: welluidend, melodieus en ruimtelijk. Van de plaattitel en de hoes kan ik zeggen dat die geslaagd en sfeervol zijn. Ik heb wel iets met de (ondergaande) zon, en dat draagt bij aan mijn waardering ervoor.
De CD bevat, net als vroeger de meeste LP's, twaalf nummers. En dat is precies genoeg. Een LP moet je na zes nummers dan nog omdraaien, maar dat is bij een CD natuurlijk niet meer nodig.
De twaalf tracks van deze plaat zouden trouwens ook mooi passen op een vinyl langspeelplaat. Maar ik weet niet of de Dixie Aces dat wel eens overwogen hebben.

Dixie Aces: Sunset Pictures

01 TWO GUITARS ken ik van René and his Alligators, en die hebben er een eigen arrangement op gemaakt. De oorsprong van het nummer ken ik niet, maar het arrangement van Bert Smeets, de sologitarist van de Dixie Aces, is voldoende om het nummer op zijn naam te zetten. Een lekker up-tempo gespeeld nummer.

02 NIGHT FLIGHT klinkt mij als titel ook bekend in de oren, maar het zou kunnen dat het van iets anders is dan van muziek. Ook van de hand van Bert, en rockend snel gespeeld. Een nummer dat me erg bevalt.

03 ANDALUCIA is ook weer snel gespeeld, maar dan met iets meer bescheidenheid.

04 AVE MARIA NO MORRO heeft een gematigd tempo en valt op doordat het een bijzonder uitgebalanceerde opname is.

05 HURRICANE ROCK behoort tot het soort nummers die mijn hart doen opspringen. Dit is een snel en rockend nummer van topgitarist Bart Strik, en heeft een geinig einde. Een beetje humor in de muziek kan ik ook waarderen.

06 ANOS SETENTA is een mid-tempo nummer en heeft voor mij weinig opvallends.

07 THE GOLD TURNED INTO SAND is een goedlopend snel nummer, waarin het stevige drumwerk van Wout van Koot er extra uitspringt. Tijdens de intro dacht ik even aan het nummer Amapola van The Spotnicks.

08 TWO GUITARS BY THE SEA heeft een gematigd tempo en valt op door de strakke gitaarharmonieën.

09 SUNSET PICTURES is evenals het vorige nummer weer gemaakt door Bart Smeets. Het titelnummer van de CD is een slow, melodieus en ruimtelijk opgenomen nummer.

10 WIEN WIEN NUR DU ALLEIN is een titel die andere associaties geeft dan de gitaarmuziek van de Dixie Aces. Zij brengen dit nummer pittig en snel met drijvend drumwerk.

11 THE ROCKET MAN is een Ventures-achtig, snel gespeeld nummer.

12 EXODUS is wederom van de hand van Bart, en heeft een gematigd tempo.

Deze CD is een strikte gitaarplaat: sologitaar, slaggitaar, basgitaar en drums, dat is alles. Of ik zou de galm er bij moeten noemen, die speelt namelijk een belangrijke rol in de 'sound' van de Dixie Aces.
In de instrumentale nummers heeft ruimtelijkheid de voorkeur van de band, en men heeft ernaar gestreefd het geluid zo aangenaam en beschaafd mogelijk te houden. En daarin is men goed geslaagd.
Bij het beluisteren van wat oude LP's, om bijvoorbeeld Two Guitars van René and his Alligators en het geluid van Bart Smit te vergelijken, trof me echter het enorme verschil in klank en geluidskwaliteit van de LP ten opzichte van de CD. Dat verschil zal helaas wel altijd blijven, er ligt een wereld van verschil tussen analoog en digitaal.

Dixie Aces: Sunset Pictures

Voor digitaal opgenomen authentieke gitaarnummers is het werk van Dixie Aces echter een uitstekende keus.