The Ventures kunnen niet spelen

The Ventures

Als het waar zou zijn wat er boven dit artikel staat, dan zou er nooit een groep geweest zijn met de naam THE VENTURES, dan zou die groep nooit méér dan 70 LP's hebben kunnen maken, dan zou de groep nooit 16 jaar lang aan de instrumentale top van Amerika en de rest van de wereld hebben kunnen staan, dan zouden we niet kunnen zeggen dat The Ventures de beste gitaargroep ter wereld is en dan zou dit artikel ook nooit geschreven zijn.
U begrijpt dat The Ventures wel degelijk gitaar kunnen spelen! The Ventures zijn gestart als een gitaar-duo. Bob Bogle en Don Wilson werkten als opperman bij hetzelfde bouwbedrijf in Seattle. Daar werkten ze maandenlang samen zonder ook maar over muziek te práten. Totdat Bob Bogle Don Wilson een lift naar huis gaf, en Don een gitaar achter in de auto van Bob zag liggen. Sinds dat moment waren Don en Bob in muzikaal opzicht onafscheidelijk. Na regelmatig samen te hebben geoefend besloten ze te gaan optreden op schoolfeestjes, in dancings en in clubs. Beide konden ze toen zowel sologitaar als ritme- en basgitaar spelen.

Don WilsonOp het moment dat ze besloten om muzikaal te gaan samenwerken speelde Bob al een aantal jaren gitaar en speelde Don piano, trombone en contrabas, welke twee laatste hij leerde in 'The 39th Regimental Band' toen hij in dienst was en gelegerd in Duitsland.
Voor optredens huurden ze een bassist en een drummer in. Deze gehuurde musici kregen echter al gauw genoeg van de regelmatige optredens, en zodoende zochten Bob en Don naar een vaste drummer en bassist. Na een maand audities te hebben gehouden, vonden ze bassist Nokie Edwards en drummer Howie Johnston.

In de tussentijd hadden Bob en Don wat opnamen gemaakt van hun muziek en de tape opgestuurd naar Don's moeder Josie Wilson, die er de platenmaatschappijen voor probeerde te interesseren. De maatschappijen zagen echter niets in het geluid van het duo Bogle/Wilson. Daarom richtte mevrouw Wilson haar eigen platenlabel op: BLUE HORIZON Records. Op dit label verscheen als eerste single van The Ventures: Cookies & Coke / The Real McCoy (Blue Horizon 100).
In 1959 nam de groep het nummer WALK DON'T RUN op, dat uitgebracht werd op Blue Horizon en het tot een plaatselijke hit bracht in Seattle.

Bob BogleBob Reisdorff, producer van een grotere platenmaatschappij, DOLTON Records, zag wel wat in het nummer en verkreeg de rechten van Walk Don't Run voor Liberty Records, waarvan Dolton een onderdeel was.
Daardoor kon de plaat, met op de achterkant Perfidia, in geheel Amerika en de rest van de wereld bekendheid krijgen en overal een hit worden. Sinds die tijd zijn de Ventures niet meer weg te denken uit de geschiedenis van de populaire muziek en in het bijzonder de instrumentale muziek.

Zonder afbreuk te doen aan welke andere instrumentale groep dan ook, kan gesteld worden dat The Ventures de meest geniale, inventieve en creatieve groep aller tijden is geweest en gebleven.
Een omschrijving geven van de muziek van The Ventures is niet eenvoudig omdat elke nieuwe plaat weer behoorlijk verschilt van de voorgaande.
Ze zijn met elke muzikale stroming meegegaan en hebben die altijd perfect weten te adopteren voor hun instrumentale bezetting.
The Ventures worden nogal eens vergeleken met de Engelse groep The Shadows, die voor heel veel beginnende bandjes in de zestiger jaren het grote voorbeeld zijn geweest. Zeker in Europa.
Met alle respect voor de vele kwaliteiten van The Shadows, zij kunnen toch niet in de Schaduw staan van The Ventures.

Nokie EdwardsIn 1962 verscheen de single THE 2000 POUND BEE PART 1 & 2, met daarin het allereerste gebruik van een “fuzz-guitar” (oftewel 'booster', vervormer).
Wat gitaartechnieken en geluidseffecten betreft hebben The Ventures elke denkbare techniek en elk mogelijk effect op gitaar en drums uitgevonden of toegepast. En op hun live-platen komt duidelijk naar voren dat hun vondsten en effecten hoofdzakelijk tot stand komen door hun speltechniek en in veel mindere mate door het gebruik van elektronica.

Tot 1967 waren The Ventures eigenaar van de gitaarfabriek Mõsrite, waarvoor de groep zelf een serie klassegitaren had ontworpen.
In 1966 leverde deze fabriek hen een bedrag op van 1 miljoen Amerikaanse dollars.
The Ventures waren altijd, en zijn nog steeds zeer populair in Japan. Speciaal voor dit land namen ze 13 LP's op die alleen in Japan verkrijgbaar zijn, en in navolging van The Ventures waren er in de jaren 1964-1968 zo'n 3000 gitaargroepen alleen al in Tokio.
Hun Japanse platenmaatschappij zegt dat er in Japan meer dan 30 miljoen Ventures platen zijn verkocht.
In 1972 maakten ze een toernee door Japan waar ze in 78 dagen 108 voorstellingen gaven, voor een publiek van gemiddeld 20.000 mensen.

In Amerika heeft de groep een onderscheiding gekregen voor het verkopen van tenminste 1 miljoen LP's ELK JAAR sinds 1961.
De basis van de groep, de 'originele' Ventures Bob Bogle en Don Wilson, is altijd blijven bestaan. De overige leden van de band zijn alle enkele malen vervangen.

Mel TaylorZo is drummer Howie Johnston in 1963 vervangen door MEL TAYLOR, een drummer van nog grotere klasse dan Johnston. In 1967 werd Nokie Edwards vervangen door Jerry McGhee, een zeer vermaard gitarist (hij speelde o.a. bij Elvis, Rick Nelson, Sandy Nelson, The Everly Brothers, John Mayall e.a.), en in 1968 werd de groep uitgebreid met de organiste Sandy Lee. Sandy werd op haar beurt vervangen door Johnny Durill.
In 1971 verlieten McGhee en Durill The Ventures en kwam Nokie Edwards weer terug, na zich enige jaren uit de muziek te hebben teruggetrokken. In 1973 tenslotte werd drummer Mel Taylor vervangen door Joe Barile.

Zo hebt u misschien een idee gekregen van het belang van The Ventures in de popgeschiedenis.
Hun grootheid is niet vergelijkbaar met die van b.v. ELVIS of de BEATLES, maar ze zijn er niet ver vanaf.
Aan de publiciteit die The Ventures in Europa krijgen is dit trouwens beslist niet te merken, evenmin als aan de platenverkoop. Hoewel toch praktisch alle elpees van The Ventures ook in Nederland worden uitgebracht, is de platenverkoop hier tamelijk gering.
In Engeland en Duitsland zijn actieve fanclubs en ook in Nederland is er een grote schare aanhangers van The Ventures.

Dit artikel is geschreven en voor het eerst gepubliceerd in 1976. The Ventures zijn echter niet stil blijven staan sinds die tijd.