Elvis Presley in Almelo

Elvis in Almelo

Datum: Vrijdag 11 april 2008
Plaats: Almelo
Locatie: Theaterhotel


Elvis In Concert - Rockin' On Heaven's Door.
Dat is de aankondiging in het magazine van het Almelose Theaterhotel in het jaar 2008. Vele jaren nadat Elvis Presley overleden is dus.
Maar even lang als hij dood is, gonzen er ook geruchten rond dat hij nog steeds ergens gesignaleerd wordt. Ook zijn er namaak-Elvissen die er voor 100% van overtuigd zijn dat zij de reïncarnaties zijn van de King zelf.
Sommigen kunnen ook nog heel verdienstelijk in de stijl van Elvis zingen en bewegen.
Twee uit Engeland afkomstige Elvissen vormen de show “Rockin' on heaven's door”, Steve Halliday als de jongere Elvis en Richard Atkins als de wat oudere Elvis.
Zij worden begeid door een prima spelende 6-mans band. Vooral de pianist is klasse, en voor één nummer (Wooden Heart) verruilt hij zelfs de vleugel voor een accordeon.

In de informatie van het Theaterhotel wordt alleen over Richard Atkins gesproken, en op de afgedrukte foto staan vier Elvis-achtigen, waarvan de eerste op Roy Orbison lijkt. Misschien is dat wel Johnny Curtiss, die ooit op zoek is geweest naar de 'ware' Elvis en hem vond tijdens een optreden in Londen.
Twee van de vier lijken wel wat op de twee die ik vrijdag kan zien optreden in Almelo.

Steve Halliday komt na een filmintroductie over Elvis' diensttijd op in een GI-outfit. Hij vult het gedeelte vóór de pauze met Elvisnummers uit de vijftiger en zestiger jaren. De gelijkenis met de echte Elvis is verbluffend, zowel wat uiterlijk als stem betreft.
Het wordt een fiks rockend uurtje, met zo af en toe een ballade er tussendoor. Alle nummers zijn strakke kopieën van de uitvoeringen van Elvis, met heel af en toe een kleine variatie.

Elvis Presley in Almelo

Na de pauze met een gratis pauzedrankje komt Richard Atkins op. Ook hij wordt voorafgegaan door een introductie op het beeldscherm, ditmaal over de Las Vegas-periode van Presley. Richard vertolkt die (zeventiger jaren) periode van Elvis' leven.
Hij lijkt in eerste instantie niet heel veel op Elvis en ook zijn stem wijkt behoorlijk af. Gaandeweg het concert wordt dat beter. Dat bezoekers soms vergeten dat hier niet de echte Elvis aan het werk is, is best mogelijk, maar gaat niet op voor mij.
Als de man eenmaal op dreef is, heeft hij een prachtige en krachtige stem. Alle sterke nummers van Elvis worden minstens even krachtig neerzet. Gezien de laatste periode van Elvis' leven ongetijfeld zelfs met meer dynamiek en beweging dan de meester zelf.
Naast de 6-mans band is er nu ook een 3-vrouws koortje aanwezig, zoals ook Elvis werd ondersteund door The Sweet Inspirations.

Omdat Elvis in Las Vegas ook altijd zijn oude rockers is blijven zingen, doet Richard Atkins dat ook, naast de songs uit de latere periode.
Twee nummers zijn voor mij echte hoogtepunten: Steamroller Blues en de wildste rocker van Elvis, A Big Hunk O'Love. Graag zou ik meer bluesnummers hebben gehoord, maar je kunt niet alles hebben. Deze is in elk geval bijzonder goed gedaan!

De belofte dat álle wereldhits van Elvis aan bod komen is een beetje overdreven. Elvis had te veel hits om in één avond te brengen. Zo mis ik bijvoorbeeld Heartbreak Hotel.

Resumerend kan ik zeggen dat het een bijzonder concert is. Niet één, maar zelfs twee Elvissen zijn naar Almelo gekomen om te laten zien dat de man nog niet dood is. Opvallend aan de bezoekers is de gemiddelde leeftijd: naar schatting 55.
Een paar vragen blijven er wel door mijn hoofd zoemen. Als je zó'n goeie stem hebt en zo goed kunt optreden als deze twee Engelse zangers, waarom zou je dan zo veel moeite doen om iemand die niet te overtreffen is zo strikt mogelijk te kopiëren?
En waarom zijn deze zangers zo goed? Omdat het Elvis-klonen zijn? Teren ze op de faam van Presley?
Ook vraag ik mij af waarom er na zo'n schitterend concert toch een licht onbevredigend gevoel achterblijft.

Het luisteren naar platen van Elvis brengt een paar dagen later het antwoord: de twee Engelse zangers hebben geen ziel. Ze zingen in elk geval niet met dezelfde bezieling (of spiritualteit) als Elvis zelf. In datgene wat Elvis in zijn muziek heeft gestopt is hij volstrekt onaantastbaar!