Aces Again: Back In Time (CD)

CD Back In Time

[6 juli 2011]

De eerste verrassing is het CD-schijfje zelf, dat ziet eruit als een “ouderwetse” 45-toeren vinyl single.
Er staan echter wel 12 nummers op, lange tijd het gebruikelijke aantal voor een LP.
Een andere verrassing is de repertoirekeus, die varieert van stevige rockabilly tot zeer melodieuze instrumentale gitaarnummers.
Een derde verrassing is het mooie ‘stereobeeld’ van de opnamen. Een kleine band zoals deze is natuurlijk ideaal voor een goede spreiding van de instrumenten, maar heel vaak zijn de instrumenten toch niet zo goed definieerbaar als hier. De vermelding ‘Stereo’ ontbreekt trouwens vaak op hedendaagse CD's.

Voor het openingsnummer “Rockabilly Rebel” hoeven we minder ver terug in de tijd te gaan dan voor de andere nummers. Het is een song van de Engelse rockabillyband Matchbox, en Steve Bloomfield schreef het in 1979.
Het wordt met volle overgave gespeeld en gezongen, waarbij de zanger (Erik of Ton) met zijn warme en krachtige stem aangenaam opvalt. Ook de drummer (Hans) bevalt me, hij heeft de juiste touch en zijn drumstel is op de goede toonhoogte gestemd.

“Blue Jean Bop” is een bekend nummer van Gene Vincent en wordt met pit gezongen en gespeeld. De begeleidingsband van Gene Vincent heette The Blue Caps (de blauwe petjes) en de zanger van Aces Again roept tijdens een break “Blue Aces go now!” En gitarist Bert, bassist Eric en drummer Hans gaan los in een spetterende solo.

“Walk Don't Run”, een instrumental van The Ventures, gaat van start met adequaat drumwerk, en ook het gitaarwerk dat volgt doet niet onder voor het origineel.

Visitekaart

Van The Ventures naar Elvis is even een overgang, maar “Young and Beautiful” wordt met prachtig mooie diepe vocalen gezongen. Eerst solo, daarna meerstemmig. Additionele achtergrondvocalen zijn van Joey Brooks, zo meldt de hoes van de CD.

Gene Vincent lijkt een favoriet van de band, want ook zijn bekendste nummer “Be Bop A-Lula” krijgt een energieke vertolking. De snerpende gitaar van Bert benadert het origineel van de Blue Caps.

“Just Because” is een oud countrynummer, maar is vooral bekend gemaakt door Elvis Presley. Bert Smeets maakt hier excellente solo's op zijn gitaar.

In het instrumentale “The Stranger” is niet te horen of je naar The Shadows of naar Aces Again luistert. Voortreffelijk gedaan, en vooral de drummer verdient een pluim.

“Good Rockin’ Tonight” is gemaakt door Roy Brown, maar zonder Elvis zou dit nummer waarschijnlijk nooit zo bekend geworden zijn. De band laat er een eigen solide interpretatie op los die het beluisteren zeker waard is vanwege de mooie volle sound.

Hoesje Back In Time

Met “Lucky Lips”, bekend van Cliff Richard, komen we in de iets zachtere rock and roll, maar Aces Again maakt er beslist geen saai nummer van.

“Moonshot” wordt door veel gitaarbands gespeeld, zoals The Ventures en The Spotnicks. Het nummer van George Tomsco van The Fireballs krijgt hier een pittige bewerking.

Datzelfde kan gezegd worden voor “Believe What You Say” (Dorsey & Johnny Burnette). Het is een snelle rocker met meerstemmige zang geworden.

De CD sluit af met het enige langzame nummer. “My Happiness” is bekend geworden in de instrumentale versie van René and his Alligators. Bert's gitaarspel is hier wederom onovertrefbaar.

Aces Again is voortgekomen uit de fameuze Dixie Aces en bestaat nu een klein jaar. In dat jaar zijn de vier leden erg goed op elkaar ingespeeld geraakt en hebben ze laten zien een uitstekende Rock & Roll / Rockabilly en gitaarband te zijn geworden. Ik heb ze nog niet live zien spelen, maar een optreden zal zeker meer dan de moeite waard zijn.
Dank aan Louis Smeets, de oprichter en inspirator van de band!

Back In Time