Wat is Rock & Roll? (1)

Revolutionair

De Rock and Roll muziek uit de vijftiger jaren is zonder twijfel de meest revolutionaire ontwikkeling in de populaire muziek geweest.
Althans voor wat betreft de popmuziek waar we heden ten dage nog steeds mee te maken hebben.
Vóór de Rock and Roll zijn er al een aantal muzikale ontwikkelingen geweest die eigenlijk net zo revolutionair genoemd mogen worden als de Rock and Roll in de vijftiger jaren.
Voor een goed overzicht van de muziek van de vorige eeuw moeten we teruggaan naar het begin van de twintigste eeuw, naar het jaar 1909. Toen namelijk zette W.C. Handy, ook wel genoemd “Father of the Blues”, het nummer St Louis Blues op papier en creëerde hiermee de Bluesmuziek.

Uit de blues en de jazz ontsproot in de twintiger jaren, onder invloed van de Engelse Folkmuziek, de Country and Western-muziek. Eigenlijk was deze al van even grote betekenis voor de muziekgeschiedenis als de latere Rock and Roll.
Naast de Country and Western kregen we in de veertiger jaren een enorme rage van de Boogie Woogie en de Swing muziek. De Boogie Woogie werd voornamelijk op de piano gespeeld, en de swingmuziek werd door de Big Bands gemaakt. Een heel bekend voorbeeld: Glenn Miller and his Orchestra.

In dezelfde tijd, de veertiger jaren, was er dan nog een derde muzieksoort, de Rythm and Blues, die het vervolg was van de oorspronkelijke blues en jazz.
Uit deze drie muziekstijlen zou in de vijftiger jaren de rock and roll voortkomen.
Deze muziekvorm is echter reeds tientallen jaren daarvoor te vinden in de andere muzieksoorten, en er zijn vele voorbeelden te geven van zuivere rock and roll-nummers gemaakt ver vóór het rock-tijdperk. En zonder dat er de naam Rock and Roll aan gegeven werd uiteraard, want die bestond toen nog niet.

Merrill E. Moore Om drie voorbeelden te noemen: De country and western zanger-pianist Moon Mulligan maakte in de veertiger jaren heerlijk swingende country and western muziek. Diens stijl noemde men toen Western-Swing.
En de Rhythm and Blues/Swing zangeres Ella Mea Morse bracht reeds rockende nummers als Money Honey en Down The Road A Piece.
Tot slot de uitzinnige wervelwind pianist Merrill E. Moore (foto), die vanaf 1952 op plaat rockend en boogieënd tekeer ging.

De twee belangrijkste “voedingsbronnen” voor de Rock and Roll blijven de Blues en de Country and Western muziek.
Een erg belangrijke man in de countrymuziek was de zanger Hank Williams.
Hij heeft tot op heden veel invloed op de populaire muziek. Enkele bekende composities van hem zijn: Jambalaya, Lovesick Blues en You Win Again. Voordat de Rock and Roll zou worden geboren, stierf deze Williams op 29-jarige leeftijd aan drugs en alcohol!

De Country and Western was de muziek van de blanke bevolking van Amerika. Het zwarte deel had haar eigen muziek: de blues.
Tot aan de vijftiger jaren waren deze twee werelden volledig van elkaar gescheiden. 'Blanke' radiostations draaiden uitsluitend blanke muziek en 'zwarte' stations uitsluitend zwarte muziek.
Tot het jaar 1951, toen de blanke D.J. Alan Freed negermuziek in zijn programma ging opnemen.

Alan Freed zou zich tevens ontpoppen als de grote promotor van de rock and rollmuziek. Hij vond zelfs de naam Rock & Roll uit, door twee veel voorkomende termen in de muziekteksten aan elkaar te koppelen.

Maar wat is Rock and Roll nu precies? Die vraag is niet exact te beantwoorden.
De muziek heeft namelijk vele gezichten en facetten.
Kortweg kunnen we zeggen dat Rock and Roll een samensmelting is van alle voorgaande populaire stijlen:
de blanke country and western, de zwarte blues, de swing en de boogie woogie.
En daarbij hangt het van de uitvoerende artiest af welke stijl de nadruk krijgt.

Elvis PresleyBij blanke artiesten helt de muziek vaak over naar de country en bij zwarte zangers vaak naar de blues. Eigenlijk had je die twee richtingen ook al in de veertiger jaren bij de boogie woogie. Die werd ook al door zowel zwarte als blanke pianisten gespeeld, waarbij de blanken weer de countrykant vertegenwoordigden en de zwarten de blueskant.

Een van de weinige zangers die beide richtingen volledig wist samen te smelten, was Elvis Presley.
Hij vertegenwoordigde dan ook de ware essentie van de rock and roll, en zonder hem was er vermoedelijk nimmer een Rock and Roll tijdperk geweest. Verder