Wat is Rock & Roll? (2)

SUN Records

Het is Elvis Presley die een volledig nieuw tijdperk in de muziek doet ontstaan. Maar hij is niet de man die als éérste rock and roll muziek maakt.

Bill HaleyBill Haley is in de veertiger jaren nog een hill-billy en speelt dan uitsluitend country and western muziek. Onder invloed van de rhythm and blues en de boogie woogie begint hij zijn muziek om te vormen tot rock and roll.
Nummers als Rock The Joint, Rockin' Chair On The Moon, Real Rock Drive en Crazy Man Crazy worden door Haley in 1952/53 opgenomen.

De bloeiperiode van de rock and roll duurt maar drie à vier jaar (1956-1959), maar de muziekgrootheden die er uit die periode voortkomen zijn kolossaal.
Weliswaar zitten de meesten gedurende de zestiger jaren muzikaal en privé in het slop, maar later zullen hun namen begrippen worden en zullen ze blijvend een belangrijke plaats innemen in de muziekgeschiedenis.

Chuck BerryEen paar namen: Little Richard, Fats Domino, Bo Diddley, Chuck Berry (zwarte artiesten), Elvis Presley, Roy Orbison, Carl Perkins, Johnny Cash en Jerry Lee Lewis (blanke artiesten).
De laatste vijf beginnen hun carriére bij het kleine maar legendarische SUN label uit Memphis Tennessee.

Rock and Roll is een Amerikaanse aangelegenheid.
De navolging die het in Europa krijgt is incidenteel zeer de moeite waard, maar 95% van de kwaliteit stamt uit de Verenigde Staten.
Vooral in Memphis, nog lang het mekka van de rock en de blues, zijn er in die tijd vele kleine tot piepkleine zelfstandige platenmaatschappijtjes.
Sommigen brengen maar één of twee singles uit, hebben een gebrekkige distributie, maar zorgen wel voor muzikale juweeltjes.

Het SUN label komt wel heel wat verder dan twee singles, maar echt groot wordt het bedrijf nooit.
Achteraf kan men zich afvragen wat er zou zijn geworden van de rock and roll zonder het SUN label en de SUN studio.

Elvis Presley wordt pas echt een superster nadat hij door Sam Phillips, de eigenaar van SUN, aan RCA Records is verkocht. Van de overblijvende artiesten is zanger/pianist Jerry Lee Lewis voor velen het allerbeste op rockgebied.
Wat deze man doet is dermate geniaal dat het aan het ongelooflijke grenst.
Opvallend is dat zijn kwaliteiten door niemand ooit in twijfel zijn getrokken.

Jerry Lee LewisJerry Lee Lewis' muziek is op en top rock and roll.
Veel nummers hebben een enorm drijvend en hoog tempo, zijn zang is zeer dynamisch, hij speelt ongelooflijk knap boogie woogie piano en hij zweept zijn begeleiders op tot grote hoogten.
Iedereen speelt in perfecte harmonie en beheersing en Jerry's timing is uitzonderlijk goed.

In het algemeen in de rock and roll is de opbouw van de nummers tamelijk ongecompliceerd. Maar doordat eenvoud kenmerk van het ware is, kan er in de muziek een maximum aan spanning en harmonie worden opgebouwd. Rock and roll is geen muziek voor egotrippers, er moet nauw worden samengewerkt om tot een eenheid te komen.
Goede rock and roll komt naar je toe, je wordt er in opgenomen, het voert je mee en het bevat sfeer.
Hetzelfde gaat ook op voor authentieke blues.

Alle goede platen uit de gouden periode van de rock and roll hebben nog niets aan kracht en opwinding verloren.

Little RichardJerry Lee Lewis speelt de wildste rock and roll, maar met even groot gemak ook rustige country and western. Hij speelt boogie woogie als de beste en excelleert in doordringende bluessongs.
De zwarte zanger Little Richard (foto) gaat zelfs nog verder dan de al zo dynamische Jerry Lee Lewis.
Little Richard zingt en begeleidt zichzelf ook op de piano, maar zijn rauwe vocale prestaties overtreffen die van alle andere zangers, en hij kan met recht als zeer uniek worden beschouwd. Verder