Wat is Rock & Roll? (3)

Ruig en soft

Little Richard is een sterk voorbeeld van de ruige en rauwe kant van de rock and roll.
Richard's schreeuwende zang en boogieënde pianospel borduren voort op de wilde kant van de blues. Opvallend is dat zijn concerten tot op heden bijna uitsluitend blank publiek aanspreken.

Rock and roll is niet altijd even rauw als die van Little Richard. Het totale spectrum bestrijkt het gebied van suikerzoete ballades tot aan extreem wilde en snelle rockers.
Praktisch elke andere stijl uit de toenmalige populaire muziek is er wel in te vinden: country, blues, rhythm and blues, boogie woogie, jazz, klassiek, gospel, Mexicaanse muziek en zelfs ordinaire popmuziek.

Enkele zangers uit de rockperiode brengen naast pittige rock and roll nummers ook voor iedereen acceptabele popsongs. Ik bedoel dan Buddy Holly, die al vroeg is overleden, en Don en Phil Everly, bekend als The Everly Brothers. Hun muziek klinkt heden ten dage nog altijd even fris, nieuw en gevoelvol als in de vijftiger jaren.

Fats DominoFats Domino is de meest constante vertegenwoordiger van de New Orleans rocksound gebleven. Zijn eerste opname, The Fat Man, stamt uit 1949. Hij heeft vele honderden nummers op plaat gezet, maar velen kennen hooguit de hit Blueberry Hill.
Jammer is dat Fats' indrukwekkende pianospel maar zelden de boventoon voert in het overgrote deel van de nummers die hij speelt.
Gelukkig zijn er her en der op zijn platen boogie woogie instrumentals te vinden, waarop hij als pianist wél excelleert.

Zanger/gitarist Eddie Cochran (foto) is een van de weinigen die steeds weer de authentieke rock and roll sfeer naar boven weet te brengen met zijn muziek. Op zijn platen kan hij een behoorlijk rauwe keel Eddie Cochranopzetten, maar hij presenteert zich daarnaast ook vaak als een pittige “crooner”.
Door zijn overlijden in 1960 op 21 jarige leeftijd (hij schijnt zijn dood voorvoeld en er zich op voorbereid te hebben) is hij een rocker met een uitgebalanceerd repertoire gebleven.
Eddie Cochran heeft naast perfecte rockers en ballads ook de allerbeste vertolking van het bluesnummer Milk Cow Blues gemaakt. Maar dat is een persoonlijke mening.

Johnny Cash's stem is niet geschikt voor het zingen van rock and roll. Hij heeft zijn pogingen daartoe dan ook al snel opgegeven en hij heeft zijn heel eigen en typische vorm van country ontwikkeld.

Carl Perkins' muziek is een goed voorbeeld van een kruising tussen country and western, hillbilly en rock and roll. Die kruising noemt men Rock-a-Billy (Rockabilly). En Perkins is er een meester in.

Roy Orbison kent iedereen van Pretty Woman en Only The Lonely. Maar in zijn tijd bij SUN heeft hij ook pittige rockers gemaakt (en foto's zonder zonnebril op).

Als we de hele periode van de Rock and Roll op 15 jaar stellen, van 1950 tot 1965, en we gaan uit van wat er in Amerika is gebeurd, dan kan gesteld worden dat ALLES is gedaan op het gebied van de muziek én de techniek wat er maar denkbaar is.

In deze serie zullen we daar enkele voorbeelden van geven.Verder