Wat is Rock & Roll? (5)

Dood en leven

De rock and roll-muziek was in de periode 1962-1968 volkomen voor dood verklaard.
De muziek leefde in de tijd alleen nog bij het zeer kleine groepje fanatieke aanhangers. (In Nederland naar schatting niet meer dan zo'n 300.)

Waarom is de rock and roll in het begin van de zestiger jaren “gestorven”?
Omdat een aantal prominente vertolkers ook fysiek om het leven kwamen en anderen weer bijna.

In 1959 kwamen door een vliegtuigongeluk om het leven: Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper. Later werden ze in liedjes bezongen als “The Three Stars”.

In 1960 overleed de zeer populaire zanger/gitarist Eddie Cochran.
Bij hetzelfde auto-ongeluk in Engeland raakte zanger Gene Vincent zwaar gewond. Hij zou de rest van zijn leven ernstig gehandicapt blijven, totdat hij in 1971 aan de gevolgen van het ongeluk overleed.

In 1957 al kreeg Carl Perkins een ernstig ongeluk waarbij zijn broer om het leven kwam.

Jerry Lee Lewis leeft nog altijd (2001), maar werd in 1958 door de wereldpers doodgeschreven omdat hij met zijn 13-jarig nichtje trouwde.

Even dramatisch voor de fans was het feit dat Elvis Presley van 1958 tot 1960 in militaire dienst moest.

Little Richard kwam bijna om het leven bij een vliegtuigongeluk (1958), en zweerde daarna de rock and roll af om het geloof te gaan prediken. Hij werd dominee. In de tijd dat hij dat volhield, nam hij alleen nog gospelmuziek op.

En dan hebben we tot slot van alle rampen ook nog Chuck Berry, die in 1961 de gevangenis in moest wegens verkrachting.

Je zou bijna gaan denken dat er op de Rock and Roll geen zegen rustte, en dat diegenen die deze “ontaarde nikkermuziek” beschouwde als iets duivels, min of meer gelijk kregen.

En zoals bij elke stroming die op zeker moment in een negatief daglicht komt te staan, ontstaat er als vanzelf een soort tegenstroming.
Een stroming die niet al te veel afwijkt van het bestaande (de échte rock and roll), maar die wel door iedereen wordt geaccepteerd.

Ze worden wel eens omschreven als de Bobbies en de Frankies. Clean cut all American boys als: Bobby Vee, Bobby Darin, Frankie Avalon, Frankie Ford, Ricky Nelson, Dion, Paul Anka, Fabian enz.
Ze deden al mee sedert 1958, maar haalden het als rocker bij lange na niet bij de eerder genoemde grootheden.

Deze jongens brachten een zachtere vorm van rock and roll, “soft-rock”, en ze werden pas vanaf 1960 door het grote publiek in de watten gelegd. En ze werden aanbeden door tienermeisjes.

Wat muziekontwikkeling betreft, werd de klok daarmee weer een eind teruggezet.
De rebellie van de Rock and Roll was op slag uit de muziek verdwenen, en muziek voor jongeren was weer gewoon popmuziek geworden. Waarbij pop de afkorting is van populair.

De plotselinge omslag in acceptatie van de muziek zou later (in de zeventiger jaren) tot extreme situaties in gezinnen leiden: ouders met een voorliefde voor The Beatles en hun 13-jarige zoon die zweerde bij Jerry Lee Lewis. Dat leverde merkwaardige en felle discussies op!

Want de softe rockers noch de Beatles en consorten hebben de rock and roll definitief weten te verdringen.
In 1968 kwam er een Rock and Roll Revival op gang, die eigenlijk nooit meer is opgehouden.
Alle nog levende grootheden pakten toen de draad weer op en ze werden vervolgens levende legendes. En bleven dat tot op heden.

Elvis ging in 1968 voor het eerst sedert zijn diensttijd weer optreden, en bevestigde zowel zijn kwetsbaarheid als zijn enorme talent met een verbluffende televisieshow die rond de kerst werd uitgezonden. Gezien het succes van de show zou die later door het leven gaan als “The '68 Comeback Show”.

In Nederland was de Rock and Roll van meet af aan al in de ban gedaan door de media. Ook daar kwam na 1968 verandering in.
De Beatles en de Rolling Stones waren immers wel met grote gretigheid binnengehaald door de Nederlands radio en de TV (die net goed op gang kwam), en langzamerhand kreeg men door waar die twee groepen hun aanvankelijke inspiratie vandaan hadden gehaald.

De muziek van de Beatles en de Stones was in het begin grotendeels gebaseerd op de muziek van originele rock and roll sterren als Elvis, Chuck Berry, Little Richard, Carl Perkins, Gene Vincent, Larry Williams en anderen.
Vandaar dat er spontaan een soort inhaalslag kwam om de “originals” uit Amerika in beeld te brengen.

De meesten hadden nog nooit in Nederland voor publiek opgetreden, en ook daar kwam terdege verandering in.

Alle grote rockers uit de vijftiger jaren hebben inmiddels veelvuldig Nederland bezocht en er volle zalen getrokken.
Met één uitzondering: Elvis Presley.
Elvis is nooit in Nederland geweest voor een optreden. Hij had immers een manager die illegaal in Amerika verbleef en die oorspronkelijk uit Nederland kwam!