Rock'n'Roll-Musikmagazin

Rock'n'Roll Musikmagazin

[21 augustus 2002]

Er zijn niet veel zaken op de wereld die eeuwig voortduren, maar soms verbaas je je over de dingen die maar van geen ophouden weten. Het Duitse blad Rock'n'Roll Musikmagazin is daar een voorbeeld van.
Het blad startte in 1977 in hetzelfde A5-formaat als het nog altijd heeft. Alleen de naam was toen iets korter: “Rock”. Het blad omschrijft zichzelf als “unabhängige Musikzeitschrift für Freunde der Rock'n'Roll Musik der 50er und frühen 60er Jahre”, en dat is een correcte omschrijving.

Het blad is niet alleen onafhankelijk - voor zover dat te beoordelen is tenminste - maar schrijft ook over alle vormen van Rock & Roll, inclusief de Duitse. En daar is niets mis mee, want bijvoorbeeld de “Duitse Elvis” Ted Herold bracht de Duitse rock-liefhebbers destijds in contact met echte Amerikaanse rock and roll via zijn cover-versies.
Ter gelegenheid van de herdenking van Elvis' 25e sterfdag wordt er in het recente nummer (144) veel aandacht besteed aan Elvis Presley en ook aan Ted Herold, die in september 60 jaar oud wordt.
Naast veel nieuws, plaatbesprekingen, in memoriams, rock and roll groepen en reacties op het 25-jarig bestaan van het blad, start er in dit nummer ook een nieuwe en interessante serie artikelen van de hand van Joachim Bung over belangrijke rock'n'roll-tijdschriften die inmiddels weer van het toneel zijn verdwenen.
Als eerste wordt er teruggeblikt op het vermoedelijk oudste gespecialiseerde tijdschrift, het befaamde Nederlandse Rockville.

In het komende nummer komt het Oostenrijkse “Rockrevue” aan de beurt, het oudste Duitstalige R&R-tijdschrift.
De kwaliteit van zowel de inhoud als de vormgeving was altijd al prima, maar sinds de laatste keer dat ik het blad onder ogen kreeg is die nog weer aanzienlijk gestegen.

(E-mail: mail@rocknroll-magazin.de)