The Fellows: Interview

The Fellows

23 maart 2016

H

et is maart 2016 als ik weer in contact kom met een voormalig lid van The Fellows. Het is basgitarist Johan Krabbe. Ik neem de hernieuwde ontmoeting te baat om hem te ondervragen over zijn muzikale levensloop, en in het bijzonder over de periode in de zestiger jaren als hij deel uitmaakt van The Fellows.

Johan, ik ben blij weer iets van je te horen, nadat we elkaar sedert 1966 niet meer zijn tegengekomen. Wat was de aanleiding?
Onze drummer, Herman Grobbink maakte mij attent op jouw website, en ik vond het grappig daar informatie over The Fellows tegen te komen.

Heb je al die tijd contact gehouden met Herman, en doen jullie samen nog iets in de muziek?
Sinds 2012 heb ik weer contact met Herman Grobbink, na jaren geen idee te hebben hoe het hem verging. Dat blijkt achteraf wel goed te zijn.

En de andere jongens van de band?
Met gitarist Edo Rijkeboer heb ik al die jaren door wel contact gehouden, ook daar gaat het prima mee. Het hernieuwde contact met Herman in 2012 was reden om ook naar Rudy Baro op zoek te gaan. Helaas ben ik te laat geweest, want hij blijkt in 2003 al te zijn overleden.

Hoe oud ben je, en hoe gaat het met je gezondheid?
Ik ben nu 72 jaar oud, en mijn gezondheid is prima.

Henry and his Ruby's

Hoe is de band ontstaan?
The Fellows is ontstaan uit Henry and his Ruby's. Op de foto van links naar rechts: Henry Bouwma, Edo Rijkeboer en Johan Krabbe.

Henry and his Ruby's

Op de tweede foto van Henry and his Ruby's uit 1963 staan van links naar rechts Benny de Groot, Henry Bouwma, Johan Krabbe en Edo Rijkeboer.

Ik meende dat n van de leden van The Fellows uit Hengelo kwam, klopt dat?
Herman en Rudy kwamen uit Hengelo, Edo en ik uit Enschede.

Hoe lang hebben jullie bestaan?
Ik heb geen idee hoe lang we bestaan hebben, het optreden in Rijssen (Double Dee Show 1966) was mogelijk het laatste wat de band beleefd heeft. Maar dat weet ik niet zeker, wel weet ik dat we een behoorlijke tijd het huisorkest waren van Stegehuis aan de Bornebroeksestraat in Almelo.

Wat hebben jullie na The Fellows op muziekgebied gedaan?
Rudy Baro is na The Fellows verder gegaan met The Jackals en is later in Duitsland gaan wonen, zonder dat we er ooit iets van vernomen hebben. Edo en Herman hebben na The Fellows niets meer muzikaal ondernomen. Na The Fellows heb ik enkele maanden de bassist van The Cream in Enschede vervangen. Eind 1969 tot ergens in 1970 heb ik gebast in Lesly Four met Henk Bernhardt uit Hengelo, Harry Lammertink uit Enter en Chris Timmermans uit Neede.

Ergens begin jaren 70 hebben we op verzoek van Jan (van de Jager) Brunnekreef van de Zon in Goor het huisorkest The Hunters opgericht, met Chris Timmermans, Arie Blankenstein uit Markelo, Gerrit Wonnink uit Eibergen en Benny de Groot. In de loop van deze tijd is Chris Timmermans vervangen door Willy van Diepen. Hiermee hebben we twee of drie jaar de zondagavonden verzorgd, en op andere dagen de bruiloften en partijen.

Toen met mn andere werk de inkomsten voldoende werden en de weerstand tegen carnaval- en bruilofts-muziek toenam ben ik gestopt met spelen. Ik heb ik nog wel een gitaartje aan de muur hangen en ik heb recent nog een 5-snarige bas gekocht, omdat me dat wel interessant leek. Maar daar gebeurt niet veel mee.

Heb je nog mooie verhalen over de tijd dat jullie optraden als Fellows of andere groepen?
Wat betreft sterke verhalen uit die tijd moet ik je teleurstellen. Of je moet de wekelijkse vechtpartijen bij Stegehuis het vermelden waard vinden. Die vechtpartijen werden meestal uitgelokt door de uitsmijter die naarmate de avond vorderde volliep met drank, waardoor hij agressief werd en met iedereen die m maar durfde aan te kijken op de vuist ging.

Jullie hadden de zaken wat apparatuur en instrumenten betreft goed voor elkaar, waren jullie al zo rijk?
Het vermelden waard is dat alle versterkers en luidsprekers door ons zelf gebouwd zijn, en later ook een elektronisch orgel volgens het neonvox-systeem. Ook de gitaren van Edo en de basgitaar van mij waren van boven tot onder zelfbouw, dit was mogelijk dankzij hulp van een Indo uit de tijd van vr The Fellows, rond 1963. Het is wel een wonder dat we dat konden, want Edo en ik waren nog niet zo heel erg technisch geschoold. Maar we deden net of we nooit anders hadden gedaan, wat ook voor de muziek gold natuurlijk. De kranten schreven lovend over onze "kostbare installatie".

Hoe omschrijf je zelf de muziek die jullie toen maakten?
Met een omschrijving van de muziek hebben we ons nooit bezig gehouden, ik denk dat het ook afhankelijk was van welk soort festijn we mochten opleuken.

The Fellows

Spelen jullie momenteel nog wel eens, en hebben jullie wel eens een renie gehouden?
Als je de avond borrelen met zn drien in 2012 een renie zou willen noemen, dan is dat zo.

Zijn er misschien ooit geluidsopnamen gemaakt van jullie muziek?
Opnamen zijn er nooit gemaakt, ik hoopte dat jij nog iets zou hebben.

Iets anders, The Fellows is nog niet te vinden in het Poparchief Twente, ik vind dat jullie daar in thuis horen en heb de mensen achter het Poparchief ook al eens getipt. Heb je misschien zelf al contact gehad?
Met het Poparchief ben ik wel bezig geweest, maar ik kan me niet meer herinneren of ik echt contact heb gehad. Wel heb ik kunnen uitzoeken dat de man aan de knoppen hier op loopafstand woont.
Het wordt wel tijd om een en ander vast te leggen want van het "technische kransje" van 5 scholieren toen, 1957-1959 las ik vanochtend in de krant dat nummer 3 het loodje gelegd heeft. Dus alleen Edo en ik zijn nog over. Voorlopig hebben we geen plannen om te volgen, maar dat heb je niet in de hand. En daar heb ik ook geen tijd voor met al mijn hobbys zoals: stereofotografie, motorrijden, knutselen met elektronica, nu vooral met Arduino en 3D-printers, RC modelvliegen met helis en tegenwoordig drones. Muziek beluisteren doe ik vooral met multichannel muziek zoals quadrofonie en surround 5.1.

The Fellows

De VW-bus die jullie aan het beschilderen zijn op de foto's, staat prominent in beeld. Valt er nog iets over te vertellen?
Ja, over onze manier van vervoer kan ik wel iets vertellen. Eerst werden we vervoerd door de heer Lippinkhof uit Enschede, die een VW-bus bezat waarmee hij schnabbelde. Vast werk had hij volgens mij niet, maar hij was altijd bezig, als het maar iets met autos te maken had. Duur was hij niet, maar het kon altijd goedkoper. Dus werd er door mij een bus aangeschaft voor de prijs van 200 gulden. Die heeft ons overal gebracht waar we verwacht werden. Toen de geluiden uit het mechaniek zorgelijk werden heb ik van de sloop een andere bus gekocht, zonder motor en kenteken maar dat zat allemaal op de eerste bus.
Van twee dus n gemaakt en we konden weer vooruit. Rond die tijd kwam er ook een eind aan The Fellows, we hebben volgens mij nooit in de nieuwe bus gezeten Zelf heb ik er ook amper in gereden, Henry Bouwma was de eerste gebruiker en die leende hem voor een transport naar Drente. Kort daarna heb ik m total loss gereden.