Vinyl-comeback

Aldi verkoopt LP's

ALDI verkoopt nu naast platenspelers ook LangspeelPlaten (December 2015)“Er Is Post” (Post.nl) Najaar 2013Aldi-folder Augustus 2013Lenco advertentie in ERM September 2013

Quest juli 2007

Quest Juli 2007

Elpee niet kapot te krijgen

Twentsche Courant Tubantia 14 augustus 2004

Draaitafel terug van nooit weggeweest

Elektrodetail juni 2003


23 februari 2001

Het regionale dagblad De Twentsche Courant Tubantia is de volgende in de mediarij die verhaalt van de wonderbaarlijke herleving van de vinyldrager voor muziek.

De elpee blinkt weer

Een Nederlandse platenperserij perste twee jaar geleden nog 1,5 miljoen LP's, maakt er nu 4,8 miljoen en verwacht er in 2002 zeven miljoen te vervaardigen, volgens het artikel.
Ook zijn er interessante feiten (?) te lezen over de verschillen tussen de LP en de CD, en een visie van de Engelsman Chris Barber.
Het artikel is waarschijnlijk ook te lezen op de webzijde van de krant: http://www.tctubantia.nl


Op de website van Het Parool staat al enige tijd een erg interessant verhaal over vinyl en vinylwinkels in Amsterdam, onder de kop "Vinyl leeft". http://www.parool/ps/vinyl


6 februari 2001

Het Nederlandse Televisieprogramma NOVA besteedt vandaag ruime aandacht aan de terugkeer van de LP. Volgens het programma zijn er alleen al in 2000 meer dan 30 winkels bijgekomen die zich uitsluitend met de verkoop van vinylplaten bezighouden. Ook is er aandacht voor een Nederlandse vinylperserij die jaarlijk miljoenen LP's perst en die deze aantallen ziet verdubbelen.


3 februari 2000

Op de Duitse televisie is vandaag een uitgebreide reportage over de "wederopstanding" van de vinylplaten. De nog bestaande perserijen draaien op hoogtoeren, en de toekomst voor de 'ouderwetse' opslagmedia ziet er rooskleurig uit.


Vinyl maakt comeback

28 januari 2000

Bovenstaand knipsel is afkomstig uit het VARA TV magazine van deze week.
Hoe ziet de platenwinkel er uit in het jaar 2005? Dat is de vraag waarover een panel van deskundigen zich in de vorm van een discussie heeft gebogen, en waar als resultaat is uitgekomen dat er in 2005 in ieder geval méér vinyl te vinden zal zijn. Vinyl als geluidsdrager is door de komst van de CD definitief tot uitsterven gedoemd, zo menen velen.

Die velen kunnen het mis hebben. Het artikel stelt: "Oude singles gaan voor woekerprijzen van de hand op platenbeurzen. Deejays zijn nog lang niet massaal gevallen voor de CD. Een wereldwijde roep om echt vinyl is dichtbij, want geoefende hifi-freaks blijven volhouden dat een naald in een groef oneindig veel beter en warmer klinkt dan een laserstraal op een rond spiegeltje. De ware vinyl-fetisjist weet dat de ene plaat de andere niet is, maar dat de echte fijnproeverskwaliteit pas wordt bereikt als de muziek in het allerbeste plastic wordt geperst."

Daarmee is bijzonder treffend gezegd waarom wij Het Vinylreservaat in het leven hebben geroepen. Later meer daarover.

Grappig is ook dat het radioprogramma TeleScoop (donderdag 21.00 uur, Radio 5) van deze week aandacht besteedt aan de nieuwe 'Super-Audio-CD' en de 'Audio-DVD'. De schijfjes zien er als gewone CD's uit, maar kwa geluidskwaliteit moet er een wereld van verschil zijn met de 'gewone' audio-CD's. Men spreekt in dat verband zelfs over "échte LP-kwaliteit"!

De nieuwe systemen hebben een veel hoger frequentiebereik en er wordt veel minder uit het geluid gefilterd. We veronderstellen dat er dus ook minder of niets gecomprimeerd wordt, en dat het originele geluid volledig intact gelaten wordt.

Het radioprogramma spreekt over een 'openbaring' bij het luisteren, en dat de nieuwe geluidskwaliteit veel rustiger is om naar te luisteren. Men kan daardoor veel langer naar digitale muziek luisteren dan voorheen. Dat klinkt veelbelovend.