Symbols of Stereo (1)

Young people can utilise an enormous amount of electronic equipment and gadgets nowadays. And they do that without realising how lucky they are. But! Young people now are missing a lot. Really!
What are they missing? Excitement and amazement about new inventions in technique, soundquality and new sound-effects.
The real revolutions took place in the 40's en 50's of the previous century. Everything that happened after the introduction of the compact disc is just more of the same. It seems that quantity and portability is more important than quality.
It sounds unbelievable, but soundquality has declined strongly. As I will prove in these articles.

AF cover

Jonge mensen kunnen tegenwoordig over een enorme hoeveelheid elektronische apparatuur en apparaatjes beschikken. En dat doen ze zonder er bij na te denken hoe bijzonder dat eigenlijk is. En wat nog belangrijker is: ze weten niet wat ze missen!
En ze missen heel wat tegenwoordig! Wat dat is? Opwinding en verbazing over nieuwe uitvindingen, verbeterde geluidskwaliteit en nieuwe geluidseffecten.
De echte revoluties vonden plaats in de veertiger en vijftiger jaren van de vorige eeuw. Alles wat er gebeurd is ná de introductie van de compact disc is alleen maar meer van hetzelfde. Het schijnt dat kwantiteit en portabiliteit belangrijker zijn dan kwaliteit.
Het klinkt ongelooflijk, maar de geluidskwaliteit is sterk achteruit gegaan. Zoals ik in deze artikelen zal aantonen.

Eerst een paar symbolen van de eerste stereo Hi-Fi platen, uit 1957 (!), waarvan het geluid absoluut superieur is aan dat van de hedendaagse CD.

AF text

AF logo

AF technical info
The frequency spectrum of the first Hi-Fi Stereo records from 1957
ranges from 16 - 25.000 Hz.
Ordinary CD's are limited to 50 - 20.000 Hz.

AF technical explanation

Verder